Communicatie

Wat wil jij vertellen?

Welke associatie heb jij bij dit woord? Iedereen geeft er zijn eigenlijk invulling aan. Iedereen heeft er mee te maken, want communiceren doen we immers de hele dag. Waarom zou je mij dan nodig hebben? Ondanks dat iedereen communiceert is communicatie toch echt een vak apart, je doet er niet voor niets een 4-jarige opleiding voor om communicatieadviseur te worden. Kortweg komt het er op neer dat communicatie gaat om de boodschap op de juiste manier te brengen, en dat is lastiger dan dat het zo klinkt.

Een voorbeeld.

Als jij iets vertelt aan een ander, dan doe je dat vanuit jouw perspectief. Jij hebt het verhaal inclusief de context in je hoofd, wat je vertelt en de woorden die je daar bij gebruikt zijn voor jou heel logisch. Maar je weet niet of deze elementen bij de ander ook aanwezig zijn. Je veronderstelt misschien dat de ander bepaalde dingen weet, of dezelfde associaties heeft bij woorden die jij gebruikt. Maar wellicht heeft de ander wat meer context nodig om jouw verhaal te begrijpen.

Voor je het weet communiceer je langs elkaar heen terwijl jij het idee hebt dat de ander jou begrijpt. Heel vervelend.

Wil je je boodschap duidelijk en helder communiceren dan kun je hiervoor gebruik maken van mijn kennis en ervaring op het gebied van communicatie.